ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ!

 

Σχέδιο Διαλογισμού

Τα Στάδια

 

  1. Επίτευξη φυσικής άνεσης και ελέγχου.
  2. Εξακρίβωση ότι η αναπνοή είναι ρυθμική και κανονική.
  3. Οραματισμός του τριπλού κατώτερου εαυτού (φυσικού, συναισθηματικού και νοητικού) ως:

 

 

  1. Να ευρίσκεται σε επαφή με την ψυχή.
  2. Ένα κανάλι ψυχικής ενέργειας, με τη διαμεσολάβηση του νου, απευθείας στον εγκέφαλο. Από εκεί ο φυσικός μηχανισμός μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο.

 

 

Πιο ακτινοβόλος από τον ήλιο, πιο αγνός από το χιόνι, πιο λεπτοφυής από τον αιθέρα, είναι ο Εαυτός, το πνεύμα μέσα μου. Είμαι αυτός ο Εαυτός. Αυτός ο Εαυτός είμαι Εγώ.

 

  1. Ακολουθεί μια συγκεκριμένη πράξη συγκέντρωσης, που προσκαλεί σε παρέμβαση τη θέληση. Αυτό συνεπάγεται μια προσπάθεια να συγκρατηθεί απερίσπαστος ο νους πάνω σε μια λεκτική διατύπωση κατά τρόπον ώστε να μένει ξεκάθαρο στη συνείδηση το νόημα κι όχι οι λέξεις καθαυτές, ούτε το γεγονός ότι προσπαθούμε να διαλογιστούμε.
  2. Μετά, με την προσοχή εστιασμένη, πείτε:

     

  3. Συγκεντρωθείτε τώρα πάνω στα λόγια: "Συ Θεέ με βλέπεις". Ο νους δεν επιτρέπεται να εκτρέπεται από τη συγκέντρωση του πάνω στη σημασία, το νόημα και τις συνέπειες των λόγων αυτών.
  4. Κατόπιν, εκουσίως περατώστε το έργο της συγκέντρωσης και καταλήξτε, με το νου ξανά εστιασμένο πάνω στις ιδέες που υπάρχουν πίσω από τις λέξεις, κάνοντας την εξής συμπερασματική δήλωση:
Υπάρχει ειρήνη που ξεπερνά την κατανόηση. Κατοικεί στις καρδιές εκείνων που ζουν μέσα στο Αιώνιο. Υπάρχει δύναμη που ανανεώνει όλα τα πράγματα. Ζει και κινείται μέσα σε κείνους που γνωρίζουν τον Εαυτό ως Ένα.

Αυτός είναι σίγουρα ένας διαλογισμός για αρχάριους. Εχει διάφορα εστιακά σημεία, στα οποία ενεργοποιείται μια διαδικασία αναλογισμού και μια μέθοδος επανεστίασης.

(Από τη Διάνοια στην Ενόραση, σελ. 228-29)

Χρειάζεται συνήθως να ακολουθείται κάποιο σχέδιο διαλογισμού για αρκετά χρόνια, εκτός εάν διαθέτει προηγούμενη πείρα. Συνήθως όμως, ακόμα κι εκείνοι που έχουν φτάσει το στάδιο της θεωρίας, πολύ συχνά εξετάζουν τον εαυτό τους με τη χρήση κάποιου σχεδίου, για να είναι βέβαιοι ότι δεν ξεπέφτουν σε μια αρνητική, συγκινησιακή, αδρανή κατάσταση.

(Από τη Διάνοια στην Ενόραση, σελ. 227)

Υπάρχουν πολλά άλλα σχέδια διαλογισμού, που μπορούν να αποφέρουν τα ίδια αποτελέσματα, και υπάρχουν ακόμη περισσότερα που προορίζονται για πιο προχωρημένους εργάτες. Υπάρχουν σχέδια διαλογισμών που σχεδιάστηκαν για να επιφέρουν ορισμένα συγκεκριμένα αποτελέσματα σε συγκεκριμένους ανθρώπους, αλλά είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατό να συμπεριληφθούν εδώ. Ένα ασφαλές και γενικό διαλογιστικό περίγραμμα είναι το μόνο που επιτρέπεται να δοθεί.

Σε όλα αυτά, ωστόσο, εκείνο που πρωτίστως πρέπει να έχουμε υπ όψιν μας είναι ότι ο νους πρέπει να μένει ενεργός, απασχολούμενος με τις ιδέες και όχι με την προσπάθεια να συγκεντρωθεί. Πίσω από κάθε λέξη που λέγεται και κάθε στάδιο που ακολουθείται πρέπει να υπάρχει θέληση να κατανοήσουμε και συγκεντρωμένη διανοητική δραστηριότητα.

Στο έκτο στάδιο, όπου γίνεται η προσπάθεια συγκεκριμένα να διαλογιστούμε πάνω σε μια σειρά λέξεων, που κρύβουν κάποια αλήθεια. Δεν πρέπει να υπάρχει τίποτε το μηχανικό σε αυτή τη διαδικασία. Είναι σχετικά εύκολο να υποπέσουμε σε μια υπνωτική κατάσταση με τη ρυθμική επανάληψη ορισμένων λέξεων. Λέγεται ότι ο Τένισον προκαλούσε εντός του μια εξυψωμένη κατάσταση συνείδησης με την επανάληψη του ίδιου του ονόματος του. Ο στόχος μας δεν είναι αυτός. Η ύπνωση ή η μηχανική κατάσταση είναι επικίνδυνες.

Ο ασφαλής δρόμος είναι εκείνος της έντονης διανοητικής δραστηριότητας, που περιορίζεται μέσα στο πλαίσιο των ιδεών που ορίζεται από κάποια συγκεκριμένη "σπερματική σκέψη" ή αντικείμενο στο διαλογισμό. Αυτή η δραστηριότητα αποκλείει όλες τις σκέψεις που προέρχονται απ' έξω, εκτός από τα νοήματα που φέρουν οι λέξεις που αποτελούν το αντικείμενο του στοχασμού.

Τον αμήχανο αρχάριο, που τον αποθαρρύνει η αδυναμία του να σκέφτεται κατ’ αυτό τον τρόπο, η Αλίκη Μπέιλυ συμβουλεύει να ενεργεί ως εξής:

Φαντάσου ότι πρέπει να κάνεις μια διάλεξη σε ένα ορισμένο ακροατήριο, πάνω σε αυτές τις λέξεις. Δες τον εαυτό σου να καταγράφει τις σημειώσεις βάσει των οποίων αργότερα καταφέρεις θα αντιληφθείς τότε ότι πέρασαν πέντε λεπτά χωρίς να το καταλάβεις και χωρίς να αποσπαστεί η προσοχή σου.

Η αλληλουχία της παραπάνω συνιστώμενης μεθόδου είναι ασφαλής για τον αρχάριο. Υπάρχουν βεβαίως κι άλλες, που θα τις συναντήσει ο νοήμων σπουδαστής. Γιατί του ανοίγονται κόσμοι ολόκληροι σκέψης τους οποίους μπορεί να περιδιαβεί ο νους κατά βούληση (σημειώστε τη φρασεολογία) φτάνει να εδράζεται σε μια σπερματική σκέψη και να διατηρεί τη σχέση με την ιδέα που επέλεξε και πάνω της συγκεντρώνεται. Είναι προφανές ότι ο κάθε ένας θα ακολουθήσει την δική του διανοητική κλίση - καλλιτεχνική, επιστημονική ή φιλοσοφική μιας και η κλίση προσδιορίζει το δρόμο της ελάχιστης αντίστασης.

(Από τη Διάνοια στην Ενόραση, σελ. 229-32) προσαρμοσμένο

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΤΕΣΤ...!!!

9 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ..!!!τεστ

Ενα ακομα ψυχολογικο τεστακι....!!!!!! Απαντηστε με προσοχη στις παρακατω 9 ερωτησεις..   1. Βλέπετε μια σκάλα. πως είναι; Την ανεβαίνετε; 2. Βλέπετε ένα σπίτι περιγράψτε το (π.χ. παλιό/καινούργιο). Θα μπείτε μέσα; 3. Βλέπετε μια αρκούδα πως την αντιμετωπίζετε; 4. Βλέπετε έναν δρόμο....
>

ΤΕΣΤ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ!

  Απαντήστε πρώτα στις παρακατω ερωτήσεις,επειτα βγάλτε τη βαθμολογία για τισ απαντήσεις σας και δείτε τα αποτελέσματα...!καλη επιτυχία!!!!   ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ   1. Πότε νοιώθεις ότι είσαι στα καλύτερά σου? α) το πρωί β) μεταξύ απογεύματος και νωρίς το βράδυ γ) αργά τη νύχτα     2....
>

ΜΑΘΕ ΤΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΕΙΣΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ..!

  ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ: Όσοι γεννήθηκαν 1, 10, 19, 28 του μήνα ΠΑΙΟΝΙΑ: Οι γεννημένοι 2, 11, 20, 29 του μήνα ΛΑΘΥΡΟΣ: Αν γεννήθηκες 3,12, 21, 30 του μήνα. ΚΥΑΝΟΣ Ή ΜΠΛΟΥΕ: Όσοι γεννήθηκαν 4, 13,22, 31 του μήνα ΙΡΙΣ: Στις 5, 14,23 του μήνα ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ: Αν γεννήθηκες στις 6,15, 24 του μήνα ΟΡΧΙΔΕΑ: Οι...
>

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΣΟΥ???

  Ανάλογα με την ημέρα της γέννησής σας… δείτε τι άνθρωπος είστε και τι μπορείτε να κάνετε! ΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: 1η TOY MHNA ΣYMBOΛO: Η ΠΗΓΗ Αν έχετε γεννηθεί την 1 του μήνα, το ατλάντειο σύμβολό σας είναι η Πηγή. Είστε από τη φύση σας αυθόρμητοι και πολλές φορές παρορμητικοί....
>

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΠΟΡΤΕΣ.!

  Η ερώτηση είναι:   Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο  και γύρω σου υπάρχουν 4 πόρτες: μία Λευκή, μία Μαύρη, μία Μπλε και μια Ροζ..... Με ποιά σειρά τις ανοίγεις και τι βλέπεις πίσω από αυτές τις πόρτες; Έχεις το δικαίωμα να μην ανοίξεις κάποια εάν δεν θέλεις.   ΜΗΝ...
>