ΣΥΝΔΡΟΜΟΣ ΠΟΛΥΚΥΣΤΙΚΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ.!

2013-02-27 23:10

 

                                      Τι είναι το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών:

    Περίπου μία στις πέντε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν κάποιες πολύ μικρές κύστες στις ωοθήκες τους. Στην πλειοψηφία αυτών των γυναικών το εύρημα αυτό δεν θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό θα συνοδευτεί με κάποια διαταραχή στα επίπεδα ορμονών που παράγονται από τις ωοθήκες που μπορεί να οδηγήσουν σε ορισμένα ενοχλητικά συμπτώματα ή ακόμα και υπογονιμότητα. Τότε πλέον θα μιλάμε για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών που συνήθως απαιτεί κάποια ειδική θεραπεία.

 

 

 

                                      Τι συμβαίνει στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες?

      Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών πιστεύεται ότι σχετίζεται με μία ανικανότητα των ωοθηκών να παράγουν ορμόνες σε σωστές αναλογίες. Η υπόφυσηευαισθητοποιείται από τις διαταραχές των επιπέδων των ωοθηκικών ορμονών και εκλύει μη φυσιολογικά επίπεδα ωοθηλακιοποιητικής (FSH) και ωχρινοποιητικής ορμόνης (LH). Αυτό οδηγεί στη διαταραχή της ωρίμανσης τών ωοθηλακίων που παρ'ολο που αναπτύσσονται παραμένουν ανώριμα και δύσκολα συνήθως φτάνουν σε ωορρηξία. Αυτό με τη σειρά του θα δώσει πολλά από τα συμπτώματα που χαρακτηρίζουν τις πολυκυστικές ωοθήκες μεταξύ των οποίων και τις διαταραχές της περιόδου.

Η ινσουλίνη, η βασικότερη ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στό αίμα, φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη παθογένεια του συνδρόμου των Πολυκυστικών Ωοθηκών. Εχει παρατηρηθεί ότι γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες παράγουν αυξημένα ποσά ινσουλίνης ή η ινσουλίνη που παράγουν είναι λιγότερο ενεργή απ' ότι συνήθως. Εικάζεται ότι η ινσουλίνη διαταράσει τη φυσιολογική ωρίμανση των ωοθηλακίων και επομένως την ωορρηξία. Οι διαταραχές επίσης της ινσουλίνης φαίνεται να είναι υπεύθυνες γιά τη δυσκολία αυτών των γυναικών πολλές φορές να χάσουν βάρος ενώ αντιθέτως να παίρνουν ευκολότερα. Οι γυναίκες επίσης αυτές με πολυκυστικές ωοθήκες, έχουν αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη ( ασθένεια όπου τα επίπεδα της γλυκόζης είναι ιδιαίτερα αυξημένα).

 

                                                                   Αντιμετώπιση:

 

Αλλαγές στο τρόπο ζωή:

Το κλειδί γιά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών φαίνεται να είναι η ελάττωση των επιπέδων της ινσουλίνης. Η καθημερινή άσκηση βοηθά στη καύση της γλυκόζης από τα μυικά κύτταρα χωρίς την ανάγκη ινσουλίνης ελαττώνοντας έτσι τα επίπεδα της. Η απώλεια βάρους επίσης μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης βοηθώντας την ωορρηξία να ξαναρχίσει.

Περιορισμός των υδατανθράκων (ζυμαρικά, ψωμί, πατάτες γλυκά) θα βοηθήσει στην ελάττωση των επιπέδων ινσουλίνης και βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών.

Ιατροφαρμακευτική αγωγή:

Αυτή εξαρτάται από τα συμπτώματα και τις προτεραιότητες της γυναίκας που έχει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Μερικές γυναίκες μπορεί να τους δωθούν φάρμακα που ελαττώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης. Στις γυναίκες με διαταραχές της περιόδουπου δεν έχουν καμία επιθυμία να τεκνοποιήσουν στο εγγύς μέλλον το αντισυλληπτικό χάπι προσφέρει την πιο εφικτή λύση. Το χάπι θα προσφέρει έναν κανονικό κύκλο (παρόλα αυτά τεχνητό) και φυσιολογική απώλεια αίματος κάθε μήνα. Γυναίκες οι οποίες δεν θέλουνε να χρησιμοποιήσουνε το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να τους συστήσει ο γιατρός τους θεραπεία που βασίζεται πάνω σε προγεσταγόνο χάπι που συνήθως παίρνεται για δώδεκα η και περισσότερες μέρες σε κάθε κύκλο. Μερικά αντισυλληπτικά χάπια επίσης μπορούν να βοηθήσουν στο περιορισμό της τριχοφυίας. Ο γιατρός μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φάρμακα που ελαττώνουν την αύξηση των νέων τριχών. Ωστόσο πιό θεαματικά αποτελέσματα έχουν οι κοσμιτικές θεραπείες ( ηλεκτρόλυση, laser κ.ά).

Οι γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας που ενδιαφέρονται να κάνουν παιδιά και έχουν διαταραγμένη ωορρηξία μπορεί να τους δωθούν φάρμακα που προκαλούν ωορρηξία

Ορμόνες που ρυθμίζουν την αναπαραγωγική λειτουργία στη γυναίκα:

Ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από κάποια ειδικά όργανα, τούς αδένες, που έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν τη λειτουργία άλλων οργάνων μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Ορισμένες ορμόνες έχουν την ιδιότητα να ρυθμίζουν την περίοδο και την γονιμότητα στη γυναίκα, τη παραγωγή σπερματοζωαρίων στον άνδρα καθώς και την σεξουαλική επιθυμία και στα δύο φύλα. Τα επίπεδα αυτών των ορμονών διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Οι ορμόνες που παίζουν σπουδαίο ρόλο στην αναπαραγωγική λειτουργία της γυναίκας είναι οι ακόλουθες:

Η ωοθηλακιοποιητική ορμόνη (FSH) και η ωχρινοποιητική ορμόνη (LH)εκρίνονται από ένα μικρό αδένα στη βάση του εγκεφάλου που ονομάζεται υπόφυση. Οι ορμόνες αυτές ρυθμίζουν την ανάπτυξη των ωοθηλακίων και την ωορρηξία.

Η ωχρινοποιητική ορμόνη (LHείναι υπεύθυνη γιά την πρόκληση της ωορρηξίας.

Αυτές οι ορμόνες ελέχοντας την ανάπτυξη των ωοθηλακίων και την ωορρηξία, ελεγχουν και την παραγωγή των ορμονών που παράγονται από την ωοθήκη και εξαρτώνται από αυτές τις λειτουργίες.

Τα οιστρογόνα παράγονται από τις ωοθήκες και η έκλυση τους επιταχύνεται κατά την ανάπτυξη των ωοθηλακίων. Τα οιστρογόνα διεγείρουν το ενδομήτριο να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του κάθε κύκλου της γυναίκας.

Η προγεστερόνη παράγεται και αυτή κυρίως από τις ωοθήκες και η παραγωγή της επιταχύνεται κυρίως μετά την ωορρηξία. Η προγεστερόνη βοηθά το ενδομήτριο να διογκωθεί και να προετοιμαστεί για πιθανή εμφύτευση του εμβρύου.

Τα ανδρογόνα δεν παράγονται μόνο από τους όρχεις άλλα επίσης από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια ( μικροί αδένες πάνω από τα νεφρά). Στις γυναίκες το μεγαλύτερο μέρος τους χρησιμοποιήται σαν υπόστρωμα γιά να παράγει τις καρ'εξοχήν γυναικείες ορμόνες τα οιστρογόνα.

                          

                                                                                                                                        ΠΗΓΗ:VENUSMED