ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΥΜΟΥ.!

2013-03-02 22:48

 

Για να μπορούμε να ελέγξουμε αποτελεσματικά το θυμό μας χρειάζεται να ξέρουμε, να έχουμε σκεφτεί τι μας ερεθίζει, τι μας εκνευρίζει.

Όλοι έχουμε πάρει μαθήματα από τους γονείς μας πώς να διαχειριζόμαστε τον θυμό μας και μάλιστα διαφορετικά μαθήματα από τον τρόπο του καθένα τους. Οι χρόνιοι καβγατζήδες χρειάζονται ιδιαίτερη υποστήριξη γιατί νιώθουν ασφαλείς σε αυτή την κατάσταση και ταυτόχρονα έρχονται σε έντονη επαφή με αποθέματα σημαντικά για τη συνέχιση της πορείας τους.

Η οργή είναι αρνητικό συναίσθημα που μας αποπλανά. Είναι το πιο δύσκολο συναίσθημα για να ελεγχθεί. Η αποκλιμάκωση της οργής, δεν πρέπει να λειτουργεί με το επίπεδο των σωματικών αντιδράσεων ή πάλεψε ή φύγε. Μια κρίση οργής είναι μια επίθεση νευροψυχολογικής φύσεως.

Η συμβουλή βγάλε την οργή από μέσα σου δεν βοηθάει. Όταν οι άνθρωποι βγάζουν την οργή γίνονται πιο οργισμένοι γιατί ο εγκέφαλος συνεχίζει να ενισχύεται (αυτό-ενίσχυση).

Χρειάζεται μείωση της θερμοκρασίας. Μείωση των ποσοστών αδρεναλίνης. Ανθρώπινη δραστηριότητα, κίνηση, τεχνικές χαλάρωσης. Πρέπει να ασκήσουμε το βιολογικό κομμάτι ώστε να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία.

Άλλες στρατηγικές: Να συμπεριλάβουμε καταπραϋντικές πληροφορίες. Να παίρνουμε συνειδητή απόσταση από την έκλυση της οργής. Να σταματάμε συνειδητά το αναμάσημα των σκέψεων και συγκεντρωνόμαστε σε κάτι άλλο.

Καλύτερα να εκφράζουμε την οργή σαν λύπη, φόβο, θλίψη (πρωτογενή συναισθήματα).

Σημαντική παράμετρος της διαχείρισης του θυμού είναι η συναισθηματική νοημοσύνη. Η συναισθηματική νοημοσύνη επηρεάζει πολλές πλευρές της ζωής μας καθώς και το σχετίζεσθαι, ακόμη περισσότερο επηρεάζει και διαμορφώνει όλη τη διαδικασία των συγκρούσεων. Δεν αρκεί να νιώθουμε και να εκφράζουμε τα συναισθήματα μας, χρειάζεται να έχουμε δεξιότητες για να καθησυχάζουμε τα θυελλώδη συναισθήματα.

info
Σταύρος Καρπουχτσής
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής MSc